Ballonvaren

in de regio Brabant

Leeuw van waterloo

Het domein van de slag bij Waterloo

Dit is één van de mooiste opstijgpunten van Brabant, gelegen in het hart van het slagveld van Waterloo.

De Leeuwenheuvel is wereldberoemd. Hij staat op een 40,5 meter hoge aarden kegel, die het Koninkrijk Holland van 1824 tot 1826 heeft opgericht op de vermoedelijke plaats waar de Prins van Oranje gewond raakte, op het grondgebied van Eigenbrakel. Het verbergt een gemetselde zuil, nodig om het gewicht van de Leeuw te dragen, die ook op een stenen voetstuk van 4,5 meter rust. Aan de top van een trap van 226 treden kunt u genieten van het prachtige uitzicht over het hele slagveld.

Niet minder dan 28 ton gietijzer waren nodig om het beeld te maken.

Onze luchtballonnen stijgen op aan de voet van de heuvel, een uitzonderlijke locatie die u een buitengewoon panorama van het slagveld en het gedenkteken biedt.

Het Monument voor de Slag bij Waterloo 1815 werd in mei 2015 ingehuldigd als onderdeel van de herdenkingen van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Het Waalse gewest wilde de integriteit van het slagveld bewaren, dus werd het ondergronds gebouwd.

Tegenwoordig biedt dit museum zijn bezoekers meer dan 2.000 m² tentoonstellingsruimte.
In de ontvangsthal plaatst de gigantische maquette van meer dan 30 m² de troepen die op de ochtend van de confrontaties aanwezig waren.

Het bezoek gaat verder in het museum, door een opeenvolging van zalen, om vervolgens langs een grote "uniforme gang" van meer dan 70 soldatenmannequins naar de bioscoop te gaan.

In totale duisternis, zoals de nacht voor de slag, ontdekt de bezoeker de twintig minuten durende 3D-film, geregisseerd door G. Corbiau. Het brengt de dag van 18 juni tot leven, in augmented reality dankzij de trillingen van de grond en 3D-technologie.

De site omvat ook het Panorama, een geklasseerd cirkelvormig gebouw dat een reusachtig fresco herbergt (12,5 x 110 meter), geschilderd voor het eeuwfeest van de slag en ingehuldigd in 1913.

Het bezoek gaat verder met een beklimming van de Leeuwenheuvel, die tien jaar na de slag van 18 juni 1815, tussen 1824 en 1826 door de Nederlandse Kroon werd gebouwd.

Na een wandeling van 15 minuten over het slagveld ontdekt de bezoeker de boerderij van Hougoumont, de authentieke plaats van de verschrikkelijke aanvallen op 18 juni.

Wanneer u met een luchtballon opstijgt, kunt u daar de dag doorbrengen en aan de voet van de heuvel een maaltijd gebruiken.

Het Domein van de Slag bij Waterloo is een gedenkplaats en biedt bezoekers de kans om de geschiedenis van dichtbij en persoonlijk te beleven, als gezin!

Hoe komt u daar?

Neem op de Ring ten oosten van Brussel RO (snelweg Brussel-Bergen), afrit 25 "Leeuw van Waterloo", toegang via de Nijvelsesteenweg, gratis parkeren

U moet parkeren op de parkeerplaats van de Leeuwenheuvel. Op Googlemap : "Parking van de Leeuwenheuvel ".

Adres :
Mémorial de la bataille de Waterloo 1815
Route du Lion 1815
1420 Braine l’Alleud
www.waterloo1815.be

Een plek om te eten en te drinken:
Restaurant Le Bivouac de l’Empereur
Brasserie le Wellington
Route du Lion 315
1410 Waterloo
www.restaurantswaterloo1815.be