Ballonvaren

in de regio Brabant

Hellend vlak van Ronquières

Het hellend vlak van Ronquières is een monumentale scheeptlift die tussen 1960 en 1968 op het kanaal Charleroi-Brussel is gebouwd.

Het ligt op de grens van de provincies Brabant en Henegouwen. De aanleg ervan maakte deel uit van het algemene plan om het kanaal tot 1350 ton te verhogen. Zoals een boek uit die tijd zegt: "De boten lopen hier op wielen". Kortom, het principe van het hellend vlak van Ronquières is zeer eenvoudig.

Het hellend vlak bestaat voornamelijk uit twee volledig onafhankelijke  tanks vol gevuld met water ,  91 meter lang en 12 meter breed, met waterdieptes variërend van 3 meter tot 3,70 meter en met een gewicht van ongeveer 5.600 ton. Deze veerboten rollen in de lengterichting over 1440 meter lange betonnen sporen.

Door een helling van 68 meter te beklimmen, bespaart het hellend vlak van Ronquières niet minder dan 18 sluizen, een indrukwekkende hoeveelheid water en bijna een dag varen per binnenschip.

Door met Montgolfiere.be vanaf het hellend vlak van Roquières te vliegen, bieden wij u een exclusief voordeel: u kunt de site bezoeken wanneer u maar wilt.

De toegangsprijs is 7,50 euro, nog een exclusief voordeel!

Meer info op: www.belgique-tourisme.be

Vliegtijd: ongeveer 1 uur

Duur van het hele avontuur: ongeveer 3 uur

Hoe komt u daar?

  • Snelweg E42, afrit 18
  • Snelweg E19, afrit 20
  • Richting Hellend Vlak van Ronquières (Plan incliné de Ronquières)

Adres
Rue Rosemont (pelouse située à côté du plan incliné)
7090 RONQUIERES (BRAINE-LE-COMTE)

Breedtegraad-Lengte
50°35'33.1"N 4°13'09.7"E

Een adres voor een drankje of een maaltijd in de buurt : Het bezoekerscentrum van het Hellend Vlak fungeert niet alleen als ontvangstpaviljoen, maar biedt ook de mogelijkheid de boten te zien vertrekken en binnenvaren vanaf glazen loopbruggen die over het terrein uitkijken en toegankelijk zijn via panoramische liften. Er is ook een zelfbedieningscafetaria waar u een snack of een picknick kunt nuttigen.