Ballonvaren

in de regio Brabant

Abdij van Villers-la-Ville

De ruïnes van de cisterciënzerabdij, gesticht in 1146, zijn één van de meest prestigieuze getuigenissen van het leven van de monniken van de orde van Cîteaux.

De Abdij van Villers-la-Ville is één van de belangrijkste toeristische plaatsen in Waals-Brabant. De abdij respecteert de cisterciënzer architectuur tot in de puntjes. Rond een grote kloostergang werden de abdijkerk (voltooid in de 13de eeuw na 70 jaar), de slaapzaal van de monniken, de verwarmingsruimte (begin 13de eeuw), de refter, de keuken en de slaapzaal van de lekenbroeders gebouwd. De abdij bereikte haar hoogtepunt aan het einde van de 13de eeuw, werd nadien gedeeltelijk verwoest in de 16de eeuw en werd definitief verlaten tijdens de Revolutie van 1789, na een laatste periode van glorie tijdens de Renaissance.

Dankzij de restauratie van de ruïnes, die aan het einde van de 19de eeuw door de Belgische staat werden gekocht, kon dit uitzonderlijke erfgoed worden bewaard.

Ter herinnering: de monniken leefden toen in autonomie en konden van een bijzonder goed doordachte infrastructuur genieten.

Kom en ontdek deze prachtige site vanaf de top van onze gondel.

Hoe komt u daar?

  • Via de autosnelweg Namen-Brussel (E411), afrit 9, Louvain-la-Neuve/Corroy-le-Grand, richting Nijvel (N25), afrit Villers-la-Ville. Volg de borden naar "Abbaye de Villers". Ga onder het portaal van de abdij door en volg de hoofdweg die een rechte hoek naar rechts maakt. De startplaats bevindt zich op het grasveld tegenover de tweede parkeerplaats voor bezoekers.
  • Via de snelweg Bergen-Nijvel-Brussel (E19), afrit 19 Nijvel-zuid, ring van Nijvel (R24) richting Waver en vervolgens de N25 richting Louvain-la-Neuve, afrit Villers-la-Ville. Volg de borden naar de abdij. Ga onder het portaal van de abdij door en volg de hoofdweg die een rechte hoek naar rechts maakt. De startplaats bevindt zich op het grasveld tegenover de tweede parkeerplaats voor bezoekers.

Adres
Ruines de l'Abbaye de Villers
Av. Georges Speeckaert 50,
1495 Villers-la-Ville

GPS-coördinaten
50°35'25"N – 004°31'76"E

Een mooi adres in de buurt
Micro Brasserie de l'Abbaye de Villers
Av. Georges Speeckaert 50,
1495 Villers-la-Ville