Hoe verloopt een ballonvaart ?

Bij aankomst krijgt u een volledige briefing van de piloot (de echte term is aeronaut) vóór het opstijgen. Deze briefing omvat het gebied waar u overheen vliegt, veiligheidsinstructies, weersomstandigheden,...  U krijgt de gelegenheid om de piloot al uw vragen te stellen voor de vlucht.  

Tijdens deze briefing wordt u ook gevraagd om uw telefoon op vliegtuigmodus te zetten om het uitzonderlijke karakter van dit avontuur ongestoord te waarborgen. U mag natuurlijk souvenirfoto's maken.

U wordt uitgenodigd (als u dat wilt natuurlijk) om deel te nemen  aan het opblazen van de ballon vóór het opstijgen.

Het opblazen van de ballon gebeurt door krachtige ventilatoren die het geheel met koude lucht opblazen. Vervolgens wordt deze lucht door de branders verwarmd. Om hete lucht te maken wordt propaangas verbrand met speciale branders. Wanneer warme lucht lichter is dan koude lucht, stijgt het op, net als rook. Eenvoudig, toch ?  

Luchtballonnen vliegen dankzij de wet van Archimedes: het fundamenteel principe van de hydrostatica dat stelt: "Elk lichaam dat in een vloeistof is ondergedompeld (geen vloeistof maar een vloeistof in het geval van luchtballonnen) ondergaat een verticale stuwkracht, gericht van beneden naar boven en gelijk aan het gewicht van de vloeistof die het verplaatst. Dit wordt toegepast op het zwaartepunt van de verplaatste vloeistof, ook wel het drukcentrum genoemd.

Een andere natuurkundige wet verklaart de vlucht van luchtballonnen: de wet van Boyle en Mariotte, die het verband tussen de druk en het volume van een gas beschrijft. Het stelt dat, bij constante temperatuur, het ingenomen door een bepaalde hoeveelheid gas volume omgekeerd evenredig is met zijn druk. Wanneer wij omhoog gaan, neemt de druk af en dus neemt het volume toe. Maar wanneer het volume van de ballon constant is, neemt het totale gewicht af. Logisch, niet?  

Wanneer de ballon eenmaal omhoog is, verwarmt de piloot de lucht in het ballonomhulsel met zijn propaanbrander. De temperatuur aan de top van de ballon bereikt ongeveer 100°C.  De ballon met zijn bemanning is klaar om op te stijgen.

Het duurt ruim 20 minuten om de ballon voor te bereiden. Het is belangrijk dat de passagiers op tijd aankomen op het per SMS vastgestelde ontmoetingspunt.  Er is geen ruimte om te wachten op eventuele laatkomers. In geval van slechte weersomstandigheden (harde wind, regen, storm) wordt de vlucht gewoon uitgesteld en bent u vrij om de vlucht te verplaatsen. Er wordt u niets opgelegd.

De vlucht duurt ongeveer een uur. U kunt gerust van het landschap genieten terwijl u luistert naar de uitleg van de ervaren piloot.

Aarzel niet om de piloot vragen te stellen : hij is er om u te helpen en u te informeren.

Vóór de landing wordt u gevraagd alert te zijn en u voor te bereiden door de instructies te volgen die uw piloot vóór de vlucht heeft uitgelegd.

Na de landing (waarvan de locatie afhangt van de windrichting en die niet op dezelfde plaats is als de  opstijgplaats) krijgt u de gelegenheid om samen met onze teamleden de ballon in te pakken. Dit maakt deel uit van de ervaring en is erg leuk om te doen.

Het avontuur wordt bekroond met de toast van de pilote. Dit met champagne (verse champagne in een glas). Hierbij wordt een het welverdiende vluchtcertificaat overhandigd en een souvenirgeschenk (een mooie kwaliteitsvolle sleutelhanger in de vorm van een luchtballon. 

Wat een avontuur!