Wanneer vliegen wij ?

De vluchten vinden plaats in de vroege ochtend (net na zonsopgang) of in de late middag (2 tot 3 uur vóór zonsondergang).

Dit zijn de tijden waarop het licht het mooist is en de thermische bewegingen zwak zijn dan bewegen deze grote ballonnen zonder gevaar.

Op deze momenten van de dag zijn de luchtmassa's het meest stabiel.

Ter herinnering: de door de zon veroorzaakte thermische bewegingen worden zeer gewaardeerd door vogels, die men soms rondjes in de lucht ziet vliegen zonder hun vleugels te slaan; maar ook door zweefvliegtuigen of paragliders die ze gebruiken om hoogte te winnen. Deze verticale bewegingen zijn bijna overal aanwezig waar er kleurverschillen zijn (gele graanvelden, groene velden, weilanden, zwarte wegen, bossen...). Bij mooi weer, wanneer de zon de grond opwarmt, verschijnen er in de hemel schaapvormige wolken, die  "cumulus" worden genoemd. De aanwezigheid van cumuluswolken is een teken van luchtinstabiliteit met opwaartse en neerwaartse bewegingen die het ballonvaren onstabiel en gevaarlijk kunnen maken.

Daarom vinden ballonvaarten plaats in de vroege ochtend en de late namiddag, wanneer de thermische bewegingen zwak zijn en de luchtmassa meestal stabiel is. Dit is meestal het beste moment van de dag voor de kwaliteit van het licht (zonsopgang en zonsondergang). De timing van de vluchten is zeer gunstig voor het maken van foto's van hoge kwaliteit. Natuurlijk vliegen wij niet wanneer het donker is.

De opstijgtijden van de ballonnen hangen natuurlijk af van de weersomstandigheden en de tijd van zonsondergang en zonsopgang, die in de loop van het jaar en de seizoenen variëren. Ontmoetings- en vluchttijden staan vermeld in de praktische informatie.

Luchtballonnen worden niet zoals een vliegtuig geleid en vliegen met de wind, wat dit type vlucht zeer moeilijk en zeer charmant maakt.

Een beslissing over de vlucht en de opstijgplaats in de gekozen regio wordt ten laatste vóór 14.30 uur genomen op de dag zelf voor late dagvluchten, en ten laatste vóór 18 uur de dag voordien voor ochtendvluchten. Dit zodra wij de laatste weerberichten van Skeyes (ex Belgocontrol) en andere betrouwbare weerbronnen van onze voorspeller en vriend Luc Trullemans hebben ontvangen.  

122286272 887204178481583 7625412656930743983 n

Onze weeradviseur Luc Trullemans